Dýně ! Na Zélandu je to celosezónní záležitost a populární Pumpkin Crown se dá sehnat v každém obchodě doslova za pár dolarů. Velmi jsem si zamilovala jeden recept na místní dýňovou polévku, který je opravdu jednoduchý a rychlý. A vzhledem k tomu, že se dýně objevují častěji i u nás v obchodech, rozhodla jsem se o recept podělit. Takže doufám, že ho hned vyzkoušíte a dát mi vědět jak vám chutnal.

Co budete potřebovat 

  • Dýni (máslová či hokkaido) – můžete nakoupit tady

  • 500 g slaniny

  • 1 kelímek smetany na vaření

  • 2 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • Máslo

  • Pepř a sůl

Alt text

Suroviny na přípravu dýňové polévky

Postup

1. Připravíme s dýni, kterou následně oloupeme a vydlabeme. Na Zélandu jsem byla zvyklá používat Pumpkin Crown, ale u nás v Čechách jsem ji nikde nemohla objevit. Každopádně se polévka dá uvařit z máslové nebo hokkaido dýně a rozdíl není vůbec poznat.

2. Dýni nakrájíme na kostky. Nakrájenou cibuli orestujeme na másle, dokud nezesklovatí. Připravíme si velký hrnec, kam přidáme trochu vody. Do hrnce přidáme kostky dýně a osmahnutou cibulku. Vaříme na mírném plameni, dokud se dýně sama nerozvaří. Je velmi důležité dávat pozor na množství vody v hrnci. Neměli bychom jí do hrnce dávat příliš mnoho, jelikož chceme, aby výsledná konzistence byla krémová jako pyré.

Alt text

Na krájení dýně si vezměte pořádně ostrý nůž

3. Když je dýně téměř rozvařená, polévku hodně osolíme a přidáme pasírovaný stroužek česneku. Krátce povaříme a nakonec zjemníme smetanou. Můžeme použít tyčový mixér k získání dokonale jemného krému.

eva_profil

V závěrečné fázi vaření polévka hodně prská. Mějte ji přikrytou pod pokličkou a buďte opatrní.

4. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Do polévky přidáme až na úplném konci, zamícháme a můžeme servírovat.

Polévka nejlépe chutná až druhý den, kdy se nechá uležet v lednici.

Dobrou chuť